ponedeljek, 15. oktober 2012

Lisbon: Baixa

Začelo se je s pristankom v glavno mesto Portugalske - Lizbono.

Po nastanitvi sva se že prvi večer s prijateljico odpravili na sprehod po okolici najinega hotela, ki se je nahajal v osrčju mesta. Ulica, na kateri sva stanovali, je zvečer še posebej zaživela.
Najprej sva se sprehodili do trga, ki se imenuje Praça de Dom Pedro IV. Tu je bila tudi prva lokacija, na kateri so nama ponudili hašiš in marihuano..No, medve sva ponudbo zavrnili, vendar pa nama ni bilo jasno, da jo ponujajo tako direktno, saj česa takega še nisva doživeli.
Glavna znamenitost na tem trgu sta fontana, ki ponoči res lepo pride do izraza in kip Dom Pedra IV.Pot sva nadaljevali proti dvigalu Santa Justa (Elevador de Santa Justa), ki ga je zgradil francoski arhitekt Ponsard (vajenec Eiffla). Vendar pa se z njim nisva peljali. No, ena značilnost Lizbone so tudi strme ulice. Slednje so s svetlečimi gladkimi kockami, ki so položene na ulicah, super za padec (vsaj meni) - predvsem ko dežuje (I guess), saj so že ob lepem in suhem vremenu zelo spolzke.

Naslednji dan sva se po ulici Rua Augusta skozi veličasten lok odpravili proti Praça do Comércio, ki se odpira proti morju. Na trgu stoji kip kralja Jose-a I. Iz obrobja pa sva bili deležni krasnega razgleda na most 25. Aprila.

Ponovno sva se sprehodili tudi po tistem delu, ki sva ga odkrivali prejšnji večer in našli zid, na katerem je v več jezikih napisano Lizbona, Mesto Strpnosti. Obiskali sva tudi cerkev Sao Domingos, ki se nahaja poleg zidu.V enem izmed petih dni, ki sva jih preživeli v Lizboni pa sva obiskali še cerkev Svete Engracije, ki so jo kasneje spremenili v narodni panteon, kjer so pokopavali znane Portugalce. Panteon se sicer nahaja izven dela mesta, ki ga opisujem v tej objavi, ampak ga vseeno omenjam.
V naslednjih objavah pa bom omenila še dva predela Lizbone, ki sta prav tako "must have" za ogled.


With Love


Ni komentarjev:

Objavite komentar