torek, 12. julij 2011

My Sister's Keeper


Rojena iz tvojega življenja (My Sister's Keeper) je knjiga pisateljice Jodi Picoult. To je ena izmed knjig, ki se te enostavno mora dotakniti – no, vsaj mene se je - in ti ostane v spominu še dolgo časa. Hkrati te opomni, kako krhko in minljivo je življenje in da nekaterim ljudem zdravje ni samoumevno, saj se morajo za življenje boriti vsak dan.



Kate ima akutno promielocitno levkemijo, Anna pa je njena sestra, ki ji podaljšuje življenje kot darovalka kostnega mozga, levkocitov ali matičnih celic. Anna je popolnoma skladna sorodna darovalka – zdravniki so namreč ravno v ta namen ustvarili določeno kombinacijo dragocenega genetskega materiala. Rojena je bila s posebnim namenom. Skoraj vedno, kadar mora Kate v bolnišnico, tam konča tudi Anna. Ko Kate lahko reši le presaditev ledvice, se Anna odloči, da sproži sodni postopek, s katerim želi doseči, da bo lahko sama odločala o svojem telesu.
Anna: ''Veliko preveč je za razlagati – moja kri, ki teče v sestrine žile; medicinske sestre, ki me držijo, da mi lahko odvzamejo bele krvničke; zdravniki, ki pravijo, da prvič niso vzeli dovolj. Modrice in bolečine v kosteh. Dejstvo, da nisem bolna, vendar lahko zbolim. Dejstvo, da sem bila rojena samo zato, da bom darovalka za Kate. Dejstvo, da se celo zdaj, ko se v zvezi z mano odloča o veliki stvari, nikomur ne zdi potrebno, da bi za mnenje vprašal osebo, ki si to najbolj zasluži.''

Na sodni obravnavi Sara, Annina mati, pojasnjuje svojo odločitev, da vztraja pri darovanju: ''V mojem življenju je stavba gorela in eden izmed mojih otrok je bil v njej - edina priložnost, da ga rešim, je bila to, da v ogenj pošljem svojega drugega otroka, ker je edini vedel pot. Sem vedela, da tvegam? Seveda. Sem se zavedala, da to lahko pomeni, da bom izgubila oba? Ja. Sem razumela, da morda ni pošteno, kar ga prosim? Vsekakor. Vendar sem vedela tudi, daje to edina možost, ki jo imam, da obdržim oba. Je bilo zakonito? Je bilo moralno? Je bilo noro ali neumno ali kruto? Ne vem. Vem pa, da je bilo prav..."

Jesse je njun brat, ki skuša s prekrški, požiganjem opozoriti nase in pridobiti pozornost staršev, saj se počuti nevidnega. Ko med sodno obravnavo v bolnišnici sedi skupaj s Kate, razmišlja: ''Nenadoma se spomnim stare igrice, ki sem jo igral, ko sem imel devet let in so mi dovolili, da sem se vozil s kolesom do teme. Sam s sabo sem sklepal majhne stave, ko sem gledal, kako je sonce bliže in bližje obzorju: če zadržim dih za dvajset sekund, noči ne bo. Če ne mežiknem. Zdaj se zavem, da počnem isto, barantam, da Kate zadržim, čeprav ne gre tako.''


To je napeta zgodba o ljubezni, razpetostjo med etiko in moralo, s presenetljivim koncem, po kateri je bil posnet tudi film, ki pa ga še nisem gledala. 

2 komentarja:

  1. Nisem prebrala knjige sem si pa ogledala film in je res nekaj posebnega in ti da misliti

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim, da ti ne bo žal, če prebereš še knjigo..Jaz sem jo v hipu prebrala..No, jaz si moram pa film ogledat :)

    OdgovoriIzbriši