torek, 5. marec 2013

Less Sugar Challenge

Tole objavo bi morala napisati že včeraj, vendar je nekaj prišlo vmes. Kakorkoli, kot sem že omenila se bom ponovno lotila izziva, pri katerem bom omejila vnos sladkorja v svoje telo. S tem mislim predvsem tisti slab sladkor iz peciv, čokolad in drugih sladkarij.
Inspiracijo za ponovni izziv sem našla v blogerki Deji (KLIK), ki me je s svojo objavo opomnila, da dodatnega sladkorja res ne potrebujem. In res je - dovolj ga zaužijem že s sadjem, medom in tudi v ostalih izdelkih, v katerih ga niti ne pričakujem (npr. kruh, kečap, omake..). Prav tako pa sem prebrala članek My Year off Sugar, v katerem avtor piše o tem, kako je za eno leto opustil sladkor in kako se je slednje pokazalo v telesnih  in psihičnih spremembah.




Če za začetek napišem nekaj dejstev o sladkorju:
  • Posledice, ki se kažejo v vedenju: razdražljivost, hitre spremembe razpoloženja, nestrpnost, utrujenost, potrtost, nespečnost
  • Posledice vidne na telesu: krvavenje iz dlesni, zobna gniloba, pogosti prehladi (oslabi imunski sistem), glavoboli in migrene, astma, alergije, razjeda želodca, menstrualne težave, težave s srcem, povišano tveganje za raka, debelost, zgodnje staranje kože...
Zgoraj omenjene posledice so le kratek povzetek. Več negativnih posledic najdete tule: klik. Jaz jim pravim kar 143 svaril. Ni čudno, da je sladkor imenovan tudi Bela smrt.




V svojem izzivu bom upoštevala 3 glavna vodila:
  1. Maksimalno enkrat tedensko je ob druženju s prijatelji dovoljena 1 slaščica: Ker sem pravi sladkoholik si bom torej dovolila dneve, ko bom lahko pojedla nekaj sladkega (največ enkrat tedensko - določila sem nedelje), ampak samo v primeru, da bom v družbi prijateljev. S prijatelji se namreč ob nedeljah navadno družimo in si ob tem privoščimo še nekaj sladkega (sadno kupo, tortico ali vročo čokolado). V taki situaciji si torej lahko privoščim nekaj sladkega - pri tem pa se moram seveda omejiti le na eno porcijo. Torej, se bom sladkarijam izogibala najmanj 6 dni v tednu.
  2. Izogibala se bom sadnim jogurtom: večinoma sicer jem le navadne jogurte, vendar bom pazila, da res ne pojem nobenega sadnega. Boljša alternativa je, da si v navaden jogurt narežem nekaj svežega sadja. 
  3. Izogibala se bom izdelkom iz bele moke.

Z izzivom sem nameravala začeti že v ponedeljek, vendar sem želela najprej objaviti vodila. Z izzivom torej začenjam v tem trenutku, končala pa ga bom čez dva meseca - 5. maja in takrat poročala o morebitnih spremembah v počutju in o tem, kako je potekal izziv.

1 komentar:

  1. Waw, Sanna to je pa občudovanja vredno! Sama se tudi zavedam negativnih posledic sladkorja in se načeloma skoz poskušam čim bolj držati teh treh pravil, ki si jih zapisala, ampak včasih pa se preprosto pregrešim. Le bodi vztrajna in poročaj maja kakšno je počutje:) Lp, Lynn.

    OdgovoriIzbriši