nedelja, 24. november 2013

Boot Camp

Ste že slišali za Boot Camp? 



Jaz sem za to obliko vadbe prvič slišala šele letos poleti, se pa takrat nisem pozanimala o tem, za kakšno obliko vadbe sploh gre. In kdo bi si mislil - izvajam jo že drugi mesec. Na prvo (brezplačno) vadbo sem se prijavila zgolj iz radovednosti, ker pa me je tako navdušila sem se odločila, da se prijavim za dlje časa.


In kaj sploh je Boot Camp? 


Gre za program, ki je podoben vojaškemu načinu treniranja. Vključuje krožno vadbo z raznovrstnimi vajami z lastno težo in vaje z različnimi pripomočki (TRX trakovi, kettlebells, medicinke, kolebnice, reakcijske žogice, vibracijske palice). Na začetku treninga je obvezno ogrevanje, nato pa posameznik kroži po postajah z različnimi vajami. Na vsaki postaji trener pokaže več različic (od osnovne do najbolj zahtevne). Med posameznimi vajami je le minimalni počitek, v času katerega se postaviš v začetno pozo za naslednjo vajo. Ko obkrožiš vse postaje, sledi minutni počitek za vnos tekočine, nato pa se prične novi krog. Trening se konča z ohlajanjem in raztezanjem. V primeru, da je pripomočkov dovolj, lahko člani iste vaje izvajajo istočasno, v nasprotnem primeru pa vaje izvajajo individualno ali v paru na ta način, da krožijo po postajah.
Vadba je visoko intenzivna, a prilagodljiva - vsak posameznik si jo lahko prilagodi svojim zmožnostim. Med vadbo posameznik porabi veliko kalorij, metabolizem pa je pospešen še nekaj ur po vadbi. Cilj vadbe je razvijati moč, vzdržljivost in koordinacijo.

Za boljšo predstavo še dva videa. Prvi prikazuje en del ogrevanja in nadaljuje s prikazom možnih načinov izvajanja vaj s pripomočkom kettlebell, drugi pa predstavlja oblike vaj, ki jih lahko izvajamo na TRX trakovih.





Moji občutki?

Med vadbo včasih mislim, da ne bom zmogla naredit določenega števila ponovitev, a se vedno zberem in dam vse od sebe. Za motivacijo poskrbi trener, hkrati pa se med sabo motiviramo tudi člani. Po vadbi se počutim, kot da zmorem narediti karkoli in ravno ta občutek je največ vreden.

1 komentar: