torek, 27. oktober 2015

What to Eat?



Včasih se resno sprašujem, kaj sploh lahko še jem, da ne bom ogrozila svojega zdravja. Ves čas v medije prihajajo prepovedi določenih živil, ki se enkrat znajdejo na seznamu priporočljivih živil, spet drugič pa na seznamu živil, ki povzročajo bolezni. Smernice, ki jih dobivamo, si še nikoli niso bile enotne. In potem tudi družbena omrežja. Nekateri uporabniki nas prepričujejo, naj vsi postanemo vegani in nas mimogrede označijo za egoistična bitja, ker si občasno privoščimo zrezek. Spet drugi pa bi meso jedli ob vsaki priložnosti, ob vsakem obroku in pred tem po možnosti naredili še selfie v klavnici. Kaj je pravilno, najbolj zdravo, najbolj priporočljivo? Po eni strani strokovnjaki svarijo, da marsikatero živilo povzroča raka, oziroma pripomore k nastanku raznih bolezni. Po drugi pa priporočajo uživanje prehranskih dodatkov. V obliki tablet! V poplavi vseh raznoraznih raziskav je po mojem mnenju še vedno najustreznejša zlata sredina – vsega po malem, v zmernih količinah. 


Na splošno mislim, da smo generacija, ki poje preveč predelanih in po večkrat zapakiranih živil, ki niti niso več podobni hrani (vsaj kar se sestave tiče). In ravno omenjeno je po mojem najpogostejši vzrok za bolezen. Če dodamo še stres in pomanjkljivo ukvarjanje s športnimi dejavnostmi pa dobimo recept za dobitno kombinacijo, v negativnem smislu, seveda. 




Pogosto pa pozabljamo na najboljši smernik – na naše telo. Večina ga je že zdavnaj prenehala poslušati, medtem ko drugim kar dobro uspeva in poslušajo, kaj jim govori. Ljudje smo si različni, vsak ima drugačne potrebe (poleg tistih univerzalnih) in mislim, da na ta način delujejo tudi naša telesa. Nekaterim bolj odgovarjajo le določena živila, ki pa na ostale delujejo v negativnem smislu. Vsak mora najti kombinacijo, ki mu najbolj ustreza, oziroma mu omogoča, da njegovo telo po njej kar najbolje funkcionira. Prehranjevanje se odraža tako na zunanjosti telesa kot tudi po počutju. Že to, da opazimo, da nam določena hrana povzroča utrujenost, določena pa prispeva k večji energiji skozi celoten dan, je dovolj očiten znak, ki nam pove, katera kombinacija je prava za nas. 



Na splošno menim, da znajo biti priporočila o prehranjevanju zelo koristna, hkrati pa tudi zavajajoča, zato je včasih bolje upoštevati informacije, ki nam jih daje naše telo. Skrbite zase, ker ste v osnovi predvsem vi tisti, ki lahko omogočite, da bo vaše telo delovalo tako kot je treba. Večina se trudi, da svojim avtomobilom (ali ostalim materialnim stvarem) omogoča redni servis in pravo gorivo, sebe pa zanemarja. Avtomobil lahko menjamo. Kaj pa svoje telo? 


With Love

Ni komentarjev:

Objavite komentar