petek, 23. september 2011

Wakey Wakey! :)

Včasih imam hude probleme z vstajanjem. Ko se nikakor ne morem pobrat iz postelje. Pa ne zato, ker bi me ponoči privezali ali prilepili nanjo, ampak ker je tako udobno v njej. In čeprav imam spanca dovolj, še kar podaljšujem bujenje. Primer: vsak dan bi želela vstat ob 7.00 (glede na to da grem spat navadno ob polnoči), kar mi včasih sicer uspe, včasih pa se to zavleče na 7.40, ker vmes 2-krat podaljšam zvonenje. Ok, ne predstavlja mi problemov če se moram zgodaj zbudit zaradi opravkov, ampak če pa nimam takoj zjutraj obveznosti, je pa malo težje. Težave z vstajanjem so pri meni aktualne predvsem v začetku jeseni in potem pozimi, ko je v postelji takoooo prijetno, zunaj pa mrzlo, po možnosti še deževno. Poleti je namreč dodatni motivator sonce, ki pa ga v hladnejših dnevih primanjkuje.

Torej...Kako se zbuditi in spraviti iz postelje, da bomo lahko že takoj zjutraj izkoristili dan?


No, tud to je en način :)


Poiskala sem nekaj koristnih nasvetov:


1.Pojdite spat, ko ste utrujeni in vstanite vsak dan ob isti uri
Nič novega? Prav imate, a tudi sami veste, da je to lažje reči, kot storiti. Koliko krat vam je to uspelo v zadnjem tednu dni? Če ste utrujeni že ob devetih zvečer, pojdite spat ob devetih, priljubljene nanizanke vas bodo počakale. Našli jih boste na internetu, v terminih za ponovitve, lahko si jih tudi posnamete, Če ste zaspani šele ob enih, pojdite v posteljo pač ob enih. Pomembno je le, da se vsak dan zbujate ob isti zgodnji uri.


2.Pravilo devetdesetih minut
Znanstveniki so dognali, da je spanec najbolj učinkovit v ciklih po devetdeset minut. Torej 6 ali 7 ur in pol spanja, naj bi zaleglo bolj kot osem ur spanja (tudi meni bolj koristi 7-urni spanec kot 8-urni). V devetdeset minutnem ciklu naj bi se zvrstili dve REM fazi spanja in ena faza globokega spanja, kar naj bi bilo za počitek možganov in telesa idealno.

3.Krajšajte spanec postopoma
Če želite imeti več od dneva bo potrebno spanec tudi skrajšati. 6 ur naj bi bilo ravno prav. Da bo prehod lažji in da ne boste imeli prevelikega občutja odpovedovanja, krajšajte spanec postopoma. Vsak teden si odrežite 15 minut ali pol ure.

4.Najdite dober razlog za bujenje
Da se boste lažje spravili iz postelje in da vas ne bo povleklo nazaj v spanec, si za vsako jutro določite opravilo, ki ga morate opraviti obdoločeni jutranji uri . Bodisi telovadba, bodisi priprava na nov delovni dan. Tudi če boste prejšnji dan namenoma del svojih obveznosti pustili nedokončanih in vas bodo čakale zjutraj ne bo nič narobe. Če ste ljubitelj(ica) kave si lahko omislite kavni aparat s timerjem. Tako vas bo uri bujenja pričakala tudi priljubljena aroma, ki bo olajčala celoten proces.

5.Zbudite se obliti s svetlobo
Proces bujenja je veliko lažji, če se zbudite v svetlem prostoru. Najbolj prijetna je dnevna svetloba. Tako bo spanje ob dvignjenih roletah, krajše in bujenje lažje. Telo v temi namreč proizvaja spalni hormon melatonin. Svetloba proizvajanje hormona prekine. Res je, da bo sončne svetlobe ob ranih jutranjih urah zaradi spremembe letnih časov vedno manj, toda nadomestite jo lahko s katero izmed svetilk, ki s postopnim prižiganjem imitirajo sončni vzhod.

6.Premaknite budilko
Iz izkušenj vemo, da je eno bujenje in odpiranje vek, drugo pa dejanski premik iz tople postelje. Zadevo lahko rešite z malce prisile. Budilko premaknite izven dosega rok, nog ali katerega koli dela telesa, ki vam lahko posluži za gašenje budilke, med tem ko ležite v postelji. Ko boste enkrat na nogah bo vse lažje (no, ja..naj bi bilo :)).


7.Prepovedano dremanje!
Postopek poznate. Ura zazvoni, vi jo preklopite na dremanje in nato postopek ponavljate, dokler se ne znajdete v popolni časovni stiski. Če ste iskreni sami do sebe, je bil tudi podaljšani spanec pravo mučenje, saj vas je vsake deset minut zmotilo bujenje. Rešitev: DVIGNITE SVOJO LENO RIT!!!

8.Popijte kozarec vode
Popijte kozarec vode pred spanjem in zagotovo boste vstali zgodaj. Za to bo poskrbel vaš mehur. Ko se zbudite popijte še en kozarec vode in vaše telo se bo prebudilo, še preden lahko izgovorite: kava.

9.Bodite sam svoja budilka
Ko boste že dodobra v tirnicah zgodnjega vstajanja, se lahko z malo vaje budilki celo odpoveste. Naredite test. Pred spanjem si zadajte cilj, da se boste zbudili ob 05.30. (Za vsak slučaj nastavite budilko 05.45). Telo vas zna presenetiti, ne smete pa mu zameriti, če bo bujenje prišlo pet minut prezgodaj ali prepozno.

Vir 


2 komentarja:

  1. ohh sama zelo rada spim in se nikakor ne morem navadit na vzgodnje vstajanje... če imam fax/opravke se nekako prisilim da vstanem, ko pa se mi nikamor ne mudi pa spim dokler se sama ne prebudim :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Budilka na mizi (kjer je ne morem dosežt) mi zveni poznano

    OdgovoriIzbriši