sreda, 23. november 2011

How to get relaxed before bed

Težko je zaspati, če si obremenjen z različnimi skrbmi ali neprijetnimi mislimi in ti ni ime Trnjulčica :)
Zato je pred spanjem dobro izvajati dejavnosti, ki nas sproščajo. Sama največkrat uporabljam naslednje "tehnike":

  • Poslušanje glasbe, pri čemer pa se mi pogosto zgodi, da se tako umirim, da zaspim kar s slušalkami v ušesih in se zbudim, ko se že odvrti nekaj pesmi :) Potem pač ugasnem predvajalnik in hitro zaspim nazaj, ker sem že tako sproščena.
  • Poslušanje 10 minutnega avtogenega treninga na MP3 predvajalniku..Ko mi neka ženska umirjeno govori, naj sprostim telo in si zamislim pravljične trenutke..Ja, tudi tu se lahko zgodi, da zaspim že vmes, zato si ponavadi omislim timer, da se predvajalnik sam ugasne.
  • Branje knjige..No, to pa je ena izmed tehnik med izvajanjem katere NE zaspim :) Se pa super umirim in se na ta način pripravim na spanec.

Pogosto pa se uporabljajo še:

  • Kopeli, ki naj bi si jih pripravili 30 minut pred spanjem..Pri tem lahko uporabimo eterična olja (izpostavljajo sivko), ki nas najbolj sprostijo.
  • Skodelica toplega mleka, ki deluje pomirjujoče.
  • Nežno raztezanje telesa..To naj bi potekalo nekako tako kot pri ogrevanju, ki ga izvajamo pred treningom, vendar bolj na easy in umirjeno.
  • Vizualizacija, pri čemer si zamisliš prijetne situacije, ki bi jih rad dosegel, kraje, v katerih bi si želel biti v tistem trenutku. Primer: Predstavljamo si, kako ležimo na prijetni plaži. Lep sončen dan je, mi pa ležimo na mehkem pesku blizu vode. Uporabimo vse čute, da si v mislih ustvarimo čim bolj živ prizor. Pod seboj čutimo droben, bel pesek. Vanj zakopljemo noge in čutimo, kako nam nežno polzi med prsti. Razgledamo se okrog sebe in opazujemo sinje modro morje, oddaljeno obzorje, par puhastih oblačkov na nebu, svetel pesek in mogočne borovce, ki mečejo prijetno senco na nas. Slišimo galebe na nebu, škržate v borovcih in nežne valove morja, ki oblizujejo pesek. Vonjamo morje, borovce, okusimo slano vodo na ustnicah in okus sveže breskve, v katero smo ugriznili. Čutimo, kako nežna sapica boža naše telo. Čim več podrobnosti bo v naši vizualizaciji, intenzivneje bomo doživeli prizor. Še bolj učinkovito je, če si poleg predstavljanja predvajamo še ustrezno glasbo, npr:

2 komentarja:

  1. meni tudi pomaga glasba-mam na mobiju nekaj mirnih komadov, ki se enkrat odvrtijo, vmes pa ponavadi že zaspim pa vizualizacija mi prav tako pomaga. al pa skodelica metinega čaja.

    OdgovoriIzbriši
  2. uuu še to. eni te nature zvoki so tudi KRASNI! valovanje al pa kot, da si ob ognju pa prsketa pa črički se oglašajo. romatic. je fino v dvoje ob tem zaspat kot, da si na morju. mmmm.

    OdgovoriIzbriši